Vlajka Slovensko  Vlajka Veľká Británia Textová verzia

SLOVENSKÁ NÁRODNÁ KNIŽNICA

Logo Slovenská Národná Knižnica

Ch. Léonziho zaujala digitalizácia i ochrana fondov

Martin – Veľvyslanec Francúzskej republiky v SR Christophe Léonzi navštívil Konzervačné a digitalizačné centrum Slovenskej národnej knižnice a ocenil jej výskum a aktivity v oblasti ochrany fondov, ich uchovávania pre nasledujúce generácie a to najmä prostredníctvom digitalizácie, ktorú knižnica realizuje od roku 2012.

foto FR veľvyslanec foto FR veľvyslanec

V pomerne krátkom čase navštívil túto inštitúciu už po druhýkrát: „Moja návšteva vyjadruje aj môj obdiv voči národnej knižnici – uchovávajú vzácne historické tlače a dokumenty, inštitúcia vyvíja dlhodobé úsilie v oblasti digitalizácie a ochrany písomného kultúrneho dedičstva pre nasledujúce generácie, iniciuje ochranu autorského práva. V čase internetu a takmer neobmedzeného prístupu k informáciám sa mnohé spoločnosti snažia vyťažiť zisk z niečoho, čo im nepatrí – aj z autorsky chránených diel. A preto je našou povinnosťou v celej Európe tieto diela uchrániť pred zneužitím,“ uviedol Ch. Léonzi počas návštevy.

foto FR veľvyslanec foto FR veľvyslanec

Veľvyslanec sa zaujímal nielen o dokumenty, ktoré reprezentuje kultúru Slovákov, ale sú aj zdrojom informácií o francúzsko – slovenských vzťahov zhruba od roku 1920: založenie Alliance Francaise na Slovensku, vznik základnej a strednej školy v Bratislave pred 2. svetovou vojnou ale aj spolupráca Alberta Marenčina s francúzskymi básnikmi, filmármi, divadelníkmi, ktorá trvala od roku 1945 až do jeho smrti v roku 2019. Honorárneho konzula Francúzskej republiky Gregoryho Deltona zaujali techniky reštaurovania vzácnych dokumentov.

foto FR veľvyslanec

„Teší ma uznanie pána veľvyslanca, ktoré prejavil Slovenskej národnej knižnici najmä v oblasti digitalizácie a uchovávania písomného kultúrneho dedičstva pre ďalšie generácie. Ocenil systematický prístup našej inštitúcie a Slovenska v tejto oblasti. Zaujímal sa aj o možnosti zintenzívnenia spolupráce s Francúzskou národnou knižnicou, ktorá je momentálne na multilaterálnej úrovni na pôde CENL. Jeho druhá druhá návšteva v relatívne krátkom čase je pre mňa signálom, potvrdzujúcim medzinárodnú prestíž SNK,“ uviedla Katarína Krištofová generálna riaditeľka SNK. Počas návštevy jej Ch. Léonzi odovzdal pamätnú medailu Francúzskej republiky.

foto FR veľvyslanec foto FR veľvyslanec

Na záver návštevy Francúzsky veľvyslanec vysadil v Parku priateľstva pred sídelnou budovou SNK aj Dub močiarny: „Dub je mocný strom, vyjadruje silu, múdrosť a vznešenosť, ako aj pevnosť. Je veľmi odolný a života schopný a od nepamäti symbolizuje európsku kultúru. Pre Francúzsko je dub aj symbolom spravodlivosti, preto nech je vyjadrením nášho pevného priateľstva. A pre Francúzov predstavuje aj spravodlivosť, pretože králi v našich dejinách vykonávali spravodlivosť práve pod dubmi,“ zdôvodnil Ch. Léonzi výber stromu.

foto FR veľvyslanec foto FR veľvyslanec

Logo operačný program informatizácia spoločnosti OPIS logo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

logo navstevnik
    logo Good Idea Slovakia    logo Európsky rok kultúrneho dedičstva

Facebook profil SNKsn twitter sn youtubesn linkedinsn instgram

September 2021
Tešíme sa na Vás!
Dátum :  02 09 2021
Dátum :  08 09 2021
Počas leta predstavíme v Literárnom múzeu štyri neopakovateľné príbehy našich [...]
Celý program a link na prihlásenie nájdete v prílohe. Tešíme sa na Vás!
Dátum :  09 09 2021
Dátum :  10 09 2021
Dátum :  11 09 2021
Viac informácií.   Tešíme sa na Vás.
Celý program a link na prihlásenie nájdete v prílohe.   Tešíme sa na Vás.
Dátum :  14 09 2021
Dátum :  15 09 2021
Dátum :  16 09 2021
Dátum :  17 09 2021
Dátum :  18 09 2021
Dátum :  21 09 2021
Dátum :  22 09 2021
Celý program a link na príhlásenie nájdete v prílohe.   Tešíme sa na Vás.
Dátum :  23 09 2021
Dátum :  24 09 2021
Dátum :  25 09 2021
Dátum :  28 09 2021
Dátum :  29 09 2021
Celý program a link na príhlásenie nájdete v prílohe.
Tešíme sa na Vás.
Dátum :  30 09 2021