Knihy z produkcie SNK

Žijeme knihami všetkých období a foriem, dokonca o nich vydávame knihy, takže SNK prináša skutočne osobité knižné kúsky z rôznych sfér.

2019 12 03 biograficky legikon 1 2019 12 03 biograficky legikon 2

Jednou z posledných, ktorá si určite zaslúži pozornosť „fajnšmekrov“, sú podnetné Denníky Alberta Škarvana, osobného lekára a priateľa Tolstého. Je úžasné vidieť, ako svoje denníky, v ktorých zachytáva cenný obraz doby, písal neuveriteľných 30 rokov v ruskom, maďarskom, nemeckom a slovenskom jazyku.

Milovníkov „všetkého z papiera“ môže osloviť ďalšia tohtoročná novinka Stredoveké rukopisné fragmenty na tlačiach 16. storočia. Ich zvláštnosťou je, že v stredoveku sa využívali ako obaly iných kníh. Kto hľadá prehľadné heslá slovenských osobností ocení edíciu Biografický lexikón Slovenska, Slovník slovenských spisovateľov 20. storočia alebo Lexikón slovenských žien. Kniha Národný cintorín v Martine. Pomníky a osobnosti vie dotvoriť pietnu atmosféru túlania sa medzi pomníkmi osobností a ponúka zaujímavosti zo života martinskej spoločnosti 19. a 20. storočia.
2019 12 03 Slovensko Europa

Priam zberateľský kúsok SNK ponúka v atlase Slovensko, Európa a svet na starých mapách a v grafických vyobrazeniach historických tlačí 15. až 18. storočia z fondov a zbierok Slovenskej národnej knižnice. Monografia ponúka pohľad na to, ako človek postupne menil spôsob zobrazovania svojho okolia, Európy i sveta. Ako zapĺňali papier novoobjavené územia a ako si postupne ľudia začali uvedomovať, že práve presnosť je to, čo je na mape podstatné. Nezaostáva za ním zväzok o nádherných dekoratívnych motívoch Inkunábuly: umenie európskych knižných tvorcov 15. storočia v zbierke Slovenskej národnej knižnice. „Prostredníctvom takýchto tematicky atraktívnych a vizuálne pútavo spracovaných monografií chceme odborníkom i laickej verejnosti sprístupniť najvzácnejšie dokumenty písomného kultúrneho dedičstva Slovenska, ktoré máme v našich depozitoch,“ uviedla Katarína Krištofová, generálna riaditeľka SNK.

2019 12 03 Inkunabuly 1

Kniha Modrá krv – tlačiarenská čerň. Šľachtické knižnice 1500 – 1700 je zas prehliadkou toho, čo čítala aristokracia. Publikácia Slovenské ľudové Betlehemské hry môže podčiarknuť vianočnú atmosféru v rodinnom kruhu.

Zlomok z predstavených kníh je súčasťou kompletného ponukového listu edičnej činnosti knižnice. Jednotlivé publikácie sa dajú objednať na adrese:
Nám. J. C. Hronského 1
Telefón: +421 43 2451 228, 251, 160