Dokumenty SNK v digitálnej podobe: Prvá verejná pitva v réžii Jána Jessenia trvala päť dní

Martin, 27. decembra 2015 - Vedec, doktor, politici i zbojníci – aj takí boli predkovia Jána Jessenia z Turčianskeho Jasena. Slováka, ktorý v Prahe vykonal prvú verejnú pitvu v našich končinách a skončil na popravisku s vytrhnutým jazykom.

Písal sa 8. jún 1600. Možno vonku zúrilo krásne letné počasie a možno rudolfínsku Prahu kropili dažďové kvapky. To už dnes presne nevieme. V jednej z prednáškových ául Karlovej univerzity ležal pod plachtou mŕtvy muž. Zbojník, ktorého pár dní predtým popravili. Okolo neho sa tiesnila snáď tisícka zvedavcov, medzi ktorými nechýbali Tycho de Brahe, Johannes Kepler, kniežatá, urodzené dámy i páni. K mŕtvole pristúpil muž a po úvodných predslovoch vybral z kufríka nástroje a dal sa do práce. Bol to Ján Jessenius, ktorý sa touto prvou verejnou pitvou v českých krajoch navždy zapísal do histórie. Trvalo mu päť dní, kým sval po svale, kosť po kosti a orgán po orgáne vybral z tela a
verejnosti objasnil, načo v tele slúži, ako vyzerá, či akú má konzistenciu.

jessenius_foto foto jessenius_1601_anatomiae_pragae foto jessenius_1601_tractatus_de_ossibus

Ján Jessenius z Turčianskeho Jasena (Literárny archív SNK) a jeho diela 

Priebeh prvej verejnej pitvy Jessenius zaznamenal v knihe Pražská pitva z roku 1600. Čitateľovi predkladá jednoduchou a zrozumiteľnou rečou farbistý opis ľudského tela, s popisom funkcií jednotlivých orgánov.

Kniha Traktát o kostiach je písaná ľahkým populárno-náučným štýlom. Je plná prirovnaní a príkladov. Jessenius v nej opísal nielen jednotlivé kosti v tele, ale aj chirurgické úkony či napríklad výrobu a používanie protéz.
Návod k chirurgii - vyvracia dovtedy vžitý názor, že chirurgia nie je veda ani dôstojné povolanie pre lekárov. Naopak, tvrdí, že chirurgia veľmi úzko súvisí s lekárstvom a má pre medicínu veľký význam. Opisoval aj výrobu rôznych protéz – umelých očí, zubov aj údov, používanie chirurgických nástrojov.

Keď Prahu ohrozovala v rokoch 1602 – 1608 morová epidémia, napísal pre svojich priateľov a známych návod Ochrana proti moru, v ktorom sumarizuje poznatky o tejto chorobe. Pôvod choroby vtedy ešte samozrejme nepoznal, ale bol presvedčený, že ide o prenosnú chorobu: chorý - zdravý. Preto odporúčal únik z ohrozenej lokality, dodržiavanie hygieny, zamedzenia prístupu chorých, pitie posilňujúcich nápojov, konzumovanie zeleniny a ovocia v surovom stave.

V spise O krvi sa zaoberal nielen krvou, ale všetkými telesnými „šťavami" v ľudskom tele. Snažil sa diagnostikovať choroby podľa farby, hustoty a zrážanlivosti krvi.

Pitval na prosbu priateľov

Ján Jessenius vykonal verejnú pitvu na naliehanie svojich priateľov a známych, ktorých si po príchode do Prahy veľmi rýchlo získal. Na tú dobu išlo o veľmi zaujímavé divadlo a malo skôr propagačný účel – oživiť zašlú slávu Karlovej univerzity. Hoci boli pitvy katolíckou cirkvou zakázané, Jessenius bol už vtedy skúsený patológ. Od roku 1594 pôsobil na „protestantskej" univerzite vo Wittenbergu, kde využíval každú príležitosť na predvádzanie pitevných cvičení študentom.

Mikuláš Dačický z Heslova píše vo svojich pamätiach: "V Praze nějaký doktor, medikus přespolní, chtěje dokonale zvěděti o přirození a oudech člověka vyžádal na právní vrchnosti jednoho zločince k smrti ortelovaného a jedem jej usmrtivše, všecky oudy jeho pořezal a otevřel, a jak co v těle leželo, zvláště žíly, spatřil. Kteréžto umění medikové anatomací jmenují." (Paměti Mikuláše Dačického z Heslova).

Politici, vedec i zbojníci

Hoci sa Ján Jessenius narodil v poľskom Wroclavi, vždy sa hrdo hlásil k Turcu, konkrétne k rodisku svojho otca – Jasenu, dokonca používal aj rodinný erb. Dokladmi o jeho predkoch sa však pýši aj obec Rakovo – tu sa narodila jeho babka z otcovej strany, Barbora Rakovská. Dedko, Štefan Jesenský, pochádzal z Veľkého Jasena. Ich jedenásty syn Baltazár (1537 – 1600) bol okolo roku 1567 vyslaný hornouhorskými zemanmi do Wroclavi, aby získal financie na boj s Turkami. Tu sa im s manželkou – Martou Schillerovou - narodil 27. decembra 1566 malý Janko. Rod Jesenských bol plný verejne činných ľudí, najmä politicky. Rodu neurobil hanbu ani Jánov bratranec, Izaiáš Jesenský, ktorý bol tiež
lekárom a cestovateľom. Ďalší bratranec z druhého kolena, Štefan Karol Jesenský bol významným vedcom. Iných bratrancov z tretieho kolena zrejme veľmi naštval život, pretože sa dali na zboj. Ani vetva z babkinej strany nezaostávala – synovia jej brata boli zrejme nadaní na jazyky: jeden bol spoluprekladateľom Kralickej biblie, druhý bol žiakom a priateľom Leonarda Stockela, ktorý bol autorom najstaršej pedagogickej písomnej pamiatky na Slovensku.

Obrúčka bránila rektorstvu

Jessenius študoval na univerzitách v Lipsku, Padove i vo Wittenbergu, kde sa po rokoch vrátil a pôsobil na katedrách chirurgie, anatómie a botaniky. Až kým ho jeho osobný priateľ, Tycho de Brahe, dvorný astronóm cisára Rudolfa II., nenahovoril na odchod do Prahy. Stovežatá mu síce učarovala, avšak akosi sa mu nedarilo dostať sa do tých najvyšších – cisárskych kruhov. Ani profesorom Karlovej univerzity sa nemohol stať. Nie že by na to nemal skvelé renomé, skúsenosti a vzdelanie. Bránila mu v tom zlatá obrúčka na prste - profesor univerzity totiž musel dodržiavať celibát. A tak v Prahe vykonával lekársku prax, vydával vedecké, filozofické a politické spisy. Keďže ho jeho povesť

predchádzala, nemal núdzu ani o urodzených pacientov.

To, čo sa mu nepodarilo v Prahe, podarilo sa mu v roku 1608 – po korunovácii Mateja Korvína za uhorského kráľa sa Jessenius stal jeho dvorným lekárom a historiografom vo Viedni. Smrť jeho manželky Márie a nespokojnosť so situáciou v Čechách a Uhorsku mu nasadili túlavé topánky a v roku 1613 opúšťa Viedeň a túla sa po Európe. Pokoj našiel po pár rokoch opäť v Prahe. Osirelý prsteník mu umožnil stať sa 16. októbra 1617 rektorom reformujúcej sa Karlovej univerzity. Verejne známy, politicky „proticisársky" činný a české stavy podporujúci Jessenius sa v roku 1620 dostal aj do Turca, kde navštívil svojich príbuzných. Hoci mal len 53 rokov, jeho život sa pomaly napĺňal.

Popravený a bez jazyka

Po prehratej bitke na Bielej hore ho v Prahe zatkla cisárska armáda, tesne pred Vianocami v roku 1620 ho uväznili. O pol roka neskôr, 21. júna 1621 mu kat Mydlář na Staromestskom námestí vytrhol z úst jazyk a sťal hlavu. Takmer 20 rokov po svojom najslávnejšom čine bolo telo Jána Jessenia rozštvrtené a na výstrahu odbojníkom na mestské hradby povešané.

Celý článok so zdigitalizovanými materiálmi je dostupný na adrese: http://dikda.eu/prva-verejna-pitva-v-rezii-jana-jessenia-trvala-pat-dni/ 

Mgr. Katarína Mažáriová 
manažér publicity DIKDA 
Oddelenie pre styk s médiami a verejnosťou

logo online katalog snk newlogo eiz grlogo obchodne nedostupne dielalogo osirele dielalogo mdt online grlogo spytajte sa gr

Logo operačný program informatizácia spoločnosti OPISlogo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

logo navstevniklogo Good Idea Slovakialogo Európsky rok kultúrneho dedičstva

Prejsť na menu

Facebook profil SNKsn twittersn youtubesn linkedinsn instgramlogo Podcast SNK

Kalendár podujatí SNK

May 2024
pon uto str štv pia sob ned
1
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  01 05 2024
2
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  02 05 2024
3
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  03 05 2024
4
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  04 05 2024
5
6
7
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  07 05 2024
8
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  08 05 2024
9
Pozývame Vás na diskusiu s Ivetou Radičovou a Danielom Šmihulom pri príležitosti výročia [...]
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  09 05 2024
10
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  10 05 2024
11
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  11 05 2024
12
13
14
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  14 05 2024
15
Prednáška o charitatívnych a sociálnych aktivitách [...]
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  15 05 2024
16
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  16 05 2024
17
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  17 05 2024
18
Pozvánku nájdete v prílohe. Tešíme sa na vás.
Viac informácií nájtete v tlačovej správe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  18 05 2024
19
20
21
Dátum :  21 05 2024
22
Dátum :  22 05 2024
23
Dátum :  23 05 2024
24
Dátum :  24 05 2024
25
Viac informácií v tlačovej správe. Tešíme sa na vás.
Dátum :  25 05 2024
26
27
28
Dátum :  28 05 2024
29
Dátum :  29 05 2024
30
Dátum :  30 05 2024
31
Dátum :  31 05 2024

 

Sídelná budova Slovenskej národnej knižnice je počas všetkých štátnych sviatkov SR zatvorená.

 

Všetky podujatia SNK 

Navštívte nás

Slovenská národná knižnica

Námestie J. C. Hronského 1
036 01 Martin

 

Google mapa

 

Navštívte aj múzeá SNK

 

Digitálne knižnice

  

loga dikda eu   loga dikda snk sk

 

logo Slovakiana 90     europeana 

 Kniznica logo logo library