Štúr vycestoval do Eisenstadtu, čaká ho aj Viedeň

Martin, 23. apríla 2015 - Výstavu Jar slovenského národa, venovanú životu a dielu Ľudovíta Štúra, ktorého 200. výročie narodenia si pripomenieme v októbri, priblížila Slovenská národná knižnica (SNK) obyvateľom rakúskeho Eisenstadtu. Verejnosti je prístupná do 12. mája, potom "vycestuje" do priestorov Slovenského inštitútu vo Viedni.

2015-04-21 Ludovit Stur vystava Eisenstadt RAK 2

"Účinkovanie Ľ. Štúra a jeho generácie v polovici 19. storočia bolo vyvrcholením národných a kultúrnych úsilí v období slovenského národného obrodenia a stalo sa medzníkom a základným východiskom ďalšieho literárneho a národnokultúrneho vývinu na Slovensku," zdôraznil na slávnostnej vernisáži Augustín Maťovčík, autor výstavy a zároveň riaditeľ Odboru správy a výskumu pôvodných prameňov SNK.

Výstavu otvorila Alena Heribanová, riaditeľka Slovenského inštitútu vo Viedni.

Výstava je výsledkom spolupráce medzi Slovenskou národnou knižnicou, Slovenským inštitútom vo Viedni a Honorárnym konzulátom pre Spolkovú republiku Burgenland v Eisentadte. Nadväzujúc na minuloročnú expozíciu Slovenský Sokrates Adam František Kollár, ktorá sa v Rakúsku stretla s pozitívnym ohlasom, SNK pokračuje v medzinárodných projektoch, ktorých cieľom je šíriť slovenskú knižnú a literárnu kultúru v stredoeurópskom kultúrnom priestore.

2015-04-21 Ludovit Stur vystava Eisenstadt RAK 1 2015-04-21 Ludovit Stur vystava Eisenstadt RAK 3
Honorárny konzul SR pre Spolkovú republiku Burgenland, Alfred Tombor Tintera, vo svojom prejave deklaroval záujem podporiť a rozšíriť spoluprácu so Slovenskou národnou knižnicou aj v budúcnosti. Tradičnú slovenskú ľudovú kultúru reprezentovala ľudová hudba Javorové husle z Martina.

July 2020