Slávme to spoločne!

Martin, 30. októbra 2014 – Pod názvom básnikovej najmilšej zbierky veršov Slávme to spoločne predstavila dnes Slovenská národná knižnica (SNK) výstavu k 100. výročiu narodenia a 30. výročiu úmrtia poeta a kňaza Janka Silana. Záujemcovia si ju môžu pozrieť v Literárnom múzeu SNK v Martine až do 18. novembra 2014.

„Výstava sprevádza neľahkým životným príbehom básnika katolíckej moderny Janka Silana. Približuje jeho detstvo, štúdium, kaplánske a farárske pôsobenia v Ždiari, Liptovskom Hrádku a Važci ruka v ruke s jeho tvorbou, ovplyvnenou časmi komunistickej totality. Projekt z dielne Národného biografického ústavu Slovenskej národnej knižnice je mimoriadne zaujímavou sondou do života prenasledovaného básnika, ktorý sa určite oplatí vidieť," uviedla generálna riaditeľka SNK Ing. Katarína Krištofová

LB 2014-10-30 Janko Silan vystava

Výstava sa pýši bohatým zastúpením výtvarných diel, fotografií, kníh, archívnych a múzejných dokumentov z Literárneho archívu SNK, Obecného úradu Nové Sady, Rímsko-katolíckeho úradu vo Važci a Vysokej školy bohosloveckej v Spišskej Kapitule. Unikátnymi súčasťami výstavy sú básnikov písací stroj a nezameniteľné silné dioptrické okuliare, ktoré boli kvôli slabému zraku pre neho príznačné počas celého života.

„Ako umlčaný básnik nemohol publikovať, ba jeho meno sa v literárnej izolácii nemohlo objavovať v nijakých médiách. Absurditu doby citlivo pozoroval a vnímal ako tragédiu spoločnosti, ľudstva a človeka vôbec – seba nevynímajúc. Politickým a literárnym normalizátorom nevyhovovala Silanova tvorba duchovného zamerania a svetonázorovej orientácie, a preto sa stal nežiaducim autorom," osvetlil trpkosť osudu básnika slovenskej katolíckej moderny autor koncepcie výstavy a riaditeľ Odboru správy a výskumu pôvodných prameňov SNK doc. PhDr. Augustín Maťovčík, DrSc.

Janko Silan (občianskym menom Ján Ďurka) sa narodil 24. novembra 1914 v obci Sila pri Nitre, dnes časti obce Nové Sady. Po ukončení gymnaziálnych štúdií v Trnave a Nitre mu v roku 1936 vychádza prvá básnická zbierka Kuvici, ktorá získala cenu Českej akadémie vied a umení z fondu J. Zeyera. Počas štúdia na Vysokej škole bohosloveckej v Spišskej Kapitule vznikla druhá básnická zbierka Rebrík do neba. S ukončením teologických štúdií vychádza v roku 1941 aj jeho najmilšia knižka Slávme to spoločne, venovaná milovanej matke. V roku 1943 pôsobí vo farnosti Jurgov, kde vytvoril zbierky Kým nebudeme doma, Piesne z Javoriny a viaceré preklady. S novými pôsobiskami v Ždiari a Liptovskom Hrádku prichádza aj organizačná činnosť, keď sa stáva spoluzakladateľom časopisu a vydavateľstva Verbum, kde mu neskôr vychádzajú zbierky Piesne zo Ždiaru a Úbohá duša na zemi.

Od roku 1949 až do svojej smrti sa stala jeho pôsobiskom farnosť vo Važci, kde tvoril v osamelosti a stálym dohľadom štátnej bezpečnosti. Rôznymi cestami sú vydávané jeho ďalšie diela Triptych 1, Triptych 2, Sám s vami, Triptych 3 (Dve bolesti jedna radosť), Triptych 4 (Tri balady), Oslnenie a Katolícke piesne z Važca. Básnikova životná púť sa naplnila 16. mája 1984 vo Važci, vo veku nedožitých 70. rokov. Pochovaný je na miestnom cintoríne.

Jeho prínos do kresťanských hodnôt v kultúre na Slovensku ocenila Rada biskupov Slovenska udelením čestného uznania Fra Angelica v roku 2014.

Mgr. Zuzana Stančíková, PhD.,
manažérka publicity DIKDA zastupujúca hovorkyňa SNK

2014-10-30 LM Silan 1 2014-10-30 LM Silan 2

Výstava ku 100. výročiu narodenia Janka Silana mapuje nielen jeho ťažký život, ale tiež celoživotnú nezlomnú vôľu tvoriť. Autor koncepcie výstavy A. Maťovčík a starostka obce Nové Sady S. Halvoníková pri písacom stroji a dioptrických okuliaroch Janka Silana, ktoré zapožičala na otvorenie výstavy obec Nové Sady - Sila, kde sa básnik narodil.

2014-10-30 LM Silan 3

May 2020