SNK spolupracuje s významným antropológom Andrew Lassom

Nositeľ myšlienky CASLIN získal cenu VIZE 97

Martin, 10. októbra 2014 – Slovenská národná knižnica (SNK) spolupracuje s významným americkým antropológom Andrewom Lassom. Profesor je iniciátorom a garantom projektu CASLIN (Czech and Slovak Information Network), v rámci ktorého sa v septembri tohto roku v Oponiciach konal jubilejný 20. ročník medzinárodného seminára slovenských a českých knižníc CASLIN 2014 - Knižnice a spolupráca: modely a metódy. Organizátorom seminára bola SNK.

Práve za projekt CASLIN získal A. Lass 5. októbra 2014 medzinárodnú cenu VIZE 97, ktorú každoročne udeľuje Nadácia Dagmar a Václava Havlových v Prahe. Diplom a berly sv. Vojtecha si profesor prevzal osobne od Dagmar Havlovej, niekdajšej prvej dámy ČR.

„V mene Slovenskej národnej knižnice pánu Andrew Lassovi srdečne blahoželám k získaniu prestížneho ocenenia. Je pre nás cťou, že naša inštitúcia môže spolupracovať s odborníkmi svetového mena ako je pán Lass, a tým aktívne reflektovať na súčasné trendy knižníc vo svete," uviedla generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

CASLIN je významné odborné podujatie zamerané na problematiku knižničnej a informačnej vedy. Každý rok sa ho zúčastňujú odborníci zo Slovenska, Čiech a zahraničia. Počas tohtoročného v gescii SNK A. Lass uviedol, že za 20 rokov vidí najväčšiu premenu knižníc v ich podobe nových, presýtených knižničných informačných systémoch.

SNK CASLIN prof Lass

„Táto myšlienka sa nám zdala pred dvoma desaťročiami fantastická, dnes je úplne bežnou realitou. Preto v súčasnosti vidíme potrebu riešiť iné otázky, a to vnútorné fungovanie knižníc a nastavenie efektívnych procesov riadenia," osvetlil nové smerovanie seminárov CASLIN A. Lass.

Nadácia ocenila prínos profesora k porevolučnému „návratu Československa do sveta civilizovaných spoločností".A. Lass sa narodil v roku 1947 v New Yorku. Vyrastal v Prahe, kde sa jeho rodičia usadili ako novinári, no v 70. rokoch ho komunistický režim vyhostil z Československa. V súčasnosti je profesorom kultúrnej a sociálnej antropológie na Mount Holyoke College v americkom štáte Massachusetts. Ocenenie VIZE 97 udeľuje Nadácia každoročne vybraným mysliteľom, ktorí svojím dielom prekračujú tradičný rámec vedeckého poznania.

Mgr. Zuzana Stančíková, PhD.
manažérka publicity DIKDA a zastupujúca hovorkyňa

July 2020