Vlajka Slovensko  Vlajka Veľká Británia Textová verzia

SLOVENSKÁ NÁRODNÁ KNIŽNICA

Logo Slovenská Národná Knižnica

SNK na Bibliotéke 2021

Slovenská národná knižnica sa aj tento rok aktívne predstavila na knižnom veľtrhu Bibliotéka - jedinom knižnom veľtrhu na Slovensku, ktorý má dlhú tradíciu. Vydavatelia tu tradične prezentujú svoju produkciu a pre návštevníkov je to výborná možnosť, ako nakúpiť (možno prvé) vianočné darčeky, stretnúť sa s autormi, alebo iba tak pre radosť nakúpiť si knihy za dobré ceny. Slovenská národná knižnica tradične predstavila svoje knižné novinky i novinky v Digitálnej knižnici.

Od nepamäti sa ľudia snažili zachytiť svoje spomienky a dané okamihy – na stenu jaskyne,  papyrus, na kožu či plátno. Ale len pred necelými 200 rokmi ich dlhodobé pokusy a poznatky priviedli k vynálezu, ktorý verne zachytil daný okamih na nosiči. Na takom, ktorý si mohli zavesiť doma na stenu, či uchovať v albume a vrátiť sa k nemu aj po rokoch. Kniha Márie Valovej Od dagerotypie po modernú fotografiu vás prevedie našimi najvzácnejšími zbierkami fotografií od najstarších typov.

Kniha Ľubomíra Jankoviča a Kláry Komorovej Knižná kultúra humanizmu a renesancie vo fondoch a zbierkach Slovenskej národnej knižnice je ďalšou zo série reprezentatívnych monografií, prezentujúcich bohatstvo a rôznorodosť fondov Slovenskej národnej knižnice. Tentokrát sa tvorcovia zamerali na tlače 16. storočia, ktoré dokumentujú krásu knižnej kultúry v prelomových obdobiach západnej civilizácie.

Biografický lexikón VII. časť ponúka abecedne zoradené heslá známych i menej známych osobností Slovenska s uzavretým životom a dielom zo všetkých oblastí tvorivej práce od obdobia Veľkej Moravy po súčasnosť, ktorých priezvisko sa nachádza medzi písmenami O až Q. Edícia, ktorej jednotlivé zväzky vydáva Národný biografický ústav ako odborné pracovisko SNK už od roku 2002, má v rámci vydavateľského projektu, naplánované vydanie ešte troch zväzkov.

Útla knižočka kolektívu autorov, Slováci a Ghándí, vyšla pri príležitosti osadenia sochy Mahátmá Gándhího (1869 – 1948) pred budovou SNK. Umelecké dielo darovala Slovensku indická vláda v roku 2019 a pri tejto príležitosti bol zostavený aj zborník príspevkov rôznorodých žánrov, ktoré reflektujú túto osobnosť svetového významu a odkrývajú doteraz neprebádané vzťahy medzi Gándhím a našimi slovenskými predkami.

Kniha Miloš Kovačka: Personálna bibliografia podáva výrazné svedectvo o mnohorozmernej odbornej a tvorivej práci Miloša Kovačku, v rámci ktorej sa zameriaval na dve základné oblasti: slovenská národná bibliografia, literárna a kultúrna história. Okrem súpisu jeho bohatej publikačnej činnosti a literatúry o autorovi boli do diela zaradené aj tri významné bibliografické štúdie M. Kovačku.

logo online katalog snk new gr logo dikda katalog gr logo DIKDAlogo eiz gr logo slovakiana gr logo zond gr logo dod grlogo mdt online grlogo spytajte sa gr

Logo operačný program informatizácia spoločnosti OPIS logo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky

logo navstevnik
    logo Good Idea Slovakia    logo Európsky rok kultúrneho dedičstva

Facebook profil SNKsn twitter sn youtubesn linkedinsn instgram

November 2021
Celý program a link na príhlásenie nájdete v prílohe.   Tešíme sa na Vás.
Dátum :  04 11 2021
Dátum :  05 11 2021
Dátum :  06 11 2021
Dátum :  09 11 2021
Celý článok o výstave. Tešíme sa na Vás.
Všetky informácie nájdete v priloženej prílohe. Tešíme sa na Vás.
Dátum :  10 11 2021
Dátum :  11 11 2021