100. výročie začiatku 1. svetovej vojny: Vojna nás neminie!

S touto zúfalou myšlienkou odchádzali od svojich rodín nielen otcovia, ale aj synovia – mladé „uchá“, ktoré sa so svetom a jeho fungovaním ešte len zoznamovali. Veľká vojna, do ktorej sa často nedobrovoľne dostali, ich obrala o mnohé ilúzie a ideály, ak nie rovno o to najcennejšie, čo mali.

Martin, 13. august 2014 – Slovenská národná knižnica (SNK) ponúka pri príležitosti 100. výročia vypuknutia I. svetovej vojny autentický pohľad na bojiská a život vojakov. Zo svojho bohatého fondu dokumentárnych a osobných fotografií prináša priamych svedkov vojnových udalostí. „Medzi fotografiami z frontov I. svetovej vojny nechýbajú zábery na nástupy jednotiek, vojenskú kapelu, zákopy, bunkre a vojenské ubytovne, prácu s muníciou, boje či stavebné práce. Zaujímavé sú rovnako zábery vojakov počas bohoslužby, snímky poľnej kuchyne, labilného mosta konskej železnice a vojakov pri praní bielizne,“ informovala generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová. Knižnica v rámci národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív pravidelne približuje dokumenty týkajúce sa udalostí pred, počas a po „Veľkej“ vojne. Na webe projektu www.dikda.eu  sa okrem témy Čo sa písalo v novinách pred 100 rokmi môžu návštevníci zoznámiť so zvratmi vo svetovej politike, či so „starým“ svetom, ktorý sa jej vypuknutím veľmi zmenil. „Problematike I. svetovej vojny sa budeme venovať i naďalej. Naši čitatelia sa môžu tešiť aj na obraz vojny v literárnych dielach. Tie ponúkne Slovenská národná knižnica prostredníctvom osobných archívov významných slovenských spisovateľov,“ uzavrela K. Krištofová.

5351-1970_1 kapela 5340-1970_1

Vojenská kapela (v popredí) hrá na nástup vojakov (SNK, 5351-1970-1) pred veliteľom (SNK, 5340-1970-1)

Výber z frontových fotografií nájdete na adrese: http://dikda.eu/vojna-nas-neminie/

SNK pokračuje v zverejňovaní dokumentov k I. svetovej vojne na www.dikda.eu. Ďalšie fotografie, ale aj osobné príbehy vojakov a ich rodín, nájdete zároveň na webe projektu Europeana 1914 – 1918, do ktorého sa svojimi zbierkami zapojila aj SNK.

Mgr. Zuzana Stančíková, PhD.
manažérka publicity DIKDA a zastupujúca hovorkyňa

December 2019
Dátum :  05 12 2019