Rozlúčka s Ivanom Kadlečíkom

Dnes sa konala posledná rozlúčka s prozaikom, esejistom, literárnym kritikom, básnikom, vedeckým pracovníkom a zároveň i hudobníkom Ivanom Kadlečíkom, ktorý zomrel v utorok 15. júla 2014 v Pukanci vo veku 76 rokov.

„Významný slovenský spisovateľ a disident Ivan Kadlečík bol v rokoch 1968 – 1971 v Martine šéfredaktorom kultúrneho dvojtýždenníka Matičné čítanie a pracovníkom Biografického ústavu. V čase normalizácie bol perzekvovaný a mal zakázanú publikačnú činnosť. V samizdate vydal viaceré úvahy o slovenských, českých a svetových autoroch a knihy esejí,“ uviedol doc. PhDr. Augustín Maťovčík, DrSc., riaditeľ Odboru správy a výskumu pôvodných prameňov Slovenskej národnej knižnice (SNK). Dnes je Národný biografický ústav jej súčasťou.

Ivan Kadlečík sa narodil 8. apríla 1938 v rodine evanjelického farára v Modre. Do slovenskej literatúry vstúpil po vysokoškolskom štúdiu ako kritik a redaktor literárnych časopisov Krok a Matičné čítanie. Už jeho prvú knihu kritík Z rečí v nížinách pred tlačou zakázali a vydali ju až o dvadsaťdva rokov neskôr. Po roku 1989 ho rehabilitovali a v roku 1990 začal pracovať v Ústave slovenskej literatúry SAV v Bratislave, kde v roku 1995 obhájil titul kandidáta vied a literárne tvoril. Autentickú a fiktívnu epistolárnu a denníkovú formu využil na prezentácii filozofických, literárnych, spoločenských a etických náhľadov v knihách Epištoly, ako aj vo vzájomnej korešpondencii s L. Vaculíkom a O. Filipom Poco rubato. Literárnohistorické state o slovenských dejateľoch, úvahy a zamyslenia o človeku a spoločnosti obsahujú aj prozaicko-esejistické knihy HlavolamyVlani a dnes. Zaujímavá je autorova reflexia o hudbe J. S. Bacha Malé prelúdium. Pred desiatimi rokmi vydal vlastný beletrizovaný životopis Žiť sa dá len autobiograficky.

Česť jeho pamiatke.

Mgr. Zuzana Stančíková, PhD.
manažérka publicity DIKDA zastupujúca hovorkyňa

December 2019