Dokumenty SNK v digitálnej podobe: Kto nemá rád hádanky

Buďte v strehu i počas prázdnin!

Prostredníctvom národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív vám ponúkame na cibrenie intelektu naše oživené najstaršie slovenské hlavolamy.

A prinášame dozaista i vyčarený úsmev, keď si lámuc hlavu nad vynaliezavosťou našich predkov budete musieť správnu odpoveď sem-tam aj „vydikdovať“.

Viac ako 600 hádaniek sa podarilo zozbierať neúnavnému milovníkovi slovenskej ľudovej slovesnosti Adolfovi P. Zátureckému (1837 – 1904), ktoré vydal v roku 1894 pod názvom Slovenské hádky (hádanky) v Turčianskom sv. Martine.

Zaturecky_A_P_Slovenske_hadky_1894

Slovenské hádky - zbierka hádaniek z roku 1894, ktorú A. P. Záturecký vydal pod pseudonymom Borovohájsky.

Práve dnes, 1. júla, si pripomíname 110. výročie jeho úmrtia. Adolf P. Záturecký bol vo svojej dobe mimoriadne známa osobnosť, z ktorej talent a dril v ťažkých životných podmienkach spravili už v 17 rokoch učiteľa na základnej škole v Liptovskej Sielnici.

Zaturecky_A_P_2548_2013

Adolf Peter Záturecký s manželkou Máriou. Foto: Anner József, Banská Bystrica (LA SNK, 2548/2013)

Pod pseudonym Borovohájsky vyšlo aj jeho vysoko odborne hodnotené dielo Slovenské príslovia, porekadlá a úslovia v roku 1897. Jeho prácu ocenil tiež Svetozár Hurban Vajanský, ktorý Zátureckému vyjadril doslovne nesmrteľnú zásluhu za obranu a záchranu samej národnosti. Vydanie jedinečnej zbierky vzbudilo ohlasy v slovenských a českých odborných kruhoch, ako aj v zahraničných etnografických periodikách. Bodaj by nie, veď dokázal zozbierať 13 000 prísloví, čo vypovedá jednak o jeho húževnatej práci, no tiež kráse, rozmanitosti a krásne slovenského jazyka, ako aj múdrosti a obrazotvornosti Slovákov po dlhé generácie. A tomu sa už hovorí nádherné dedičstvo.

Ale späť k taju hádaniek. Viete si predstaviť, že by ste ovládali všetkých presne 610 hádaniek od Zátureckého? Ak koketujete s touto myšlienkou, radi vám pomôžeme. Adolf P. Záturecký, teda Borovohájsky, nám zozbieral a vo svojej knihe približuje hádanky, na ktoré existujú jednoslovné (dal si tú námahu, že hádanky zoradil podľa odpovedí v abecednom poradí) a viacslovné odpovede, veršované hádanky od viacerých autorov a rovnako vlastný hádankový vklad. A preto s jeho odporúčaním, vrhnime sa do lúštenia:

Zaturecky_SVK_hadky_1894_s9

Slovenské hádky (1984) s. 9

V tejto časti sa pozrieme na zúbok jednoslovným hádankám.

Zaturecky_A_P_Slovenske_hadky_1894_hadanky_1

Skúste si odpovede premyslieť a na záver si svoju úspešnosť porovnajte so správnymi odpoveďami na konci celého článku, zverejneného na adrese:

Nabudúce sa pozrieme na viacslovné a veršované hádanky.

December 2019
Dátum :  05 12 2019