Pocta Martinskej deklarácii

Martin, 12. októbra 2018 – Slovenská národná knižnica si 31. októbra 2018 pripomenie 100. výročie prijatia Martinskej deklarácie, ktorou sa Slováci oficiálne zriekli štátneho zväzku s Uhorskom a vstúpili do zväzku s Čechmi. Prostredníctvom spomienok priamych účastníkov sa prenesieme späť do dňa, kedy Slováci rozhodli o svojej budúcnosti. Súčasťou podujatia bude aj virtuálna výstava Telegram z Martina, ktorá priblíži vzťahy Čechov a Slovákov od konca 19. storočia.

2018-10-31 LM SNK Pocta Martinskej deklaracii

Detail podujatia v Kalendári podujatí SNK

Slávnostná akadémia sa začne dopoludnia, o 11. hodine, v Literárnom múzeu SNK. Okrem presného znenia Deklarácie slovenského národa si vypočujeme, v umeleckom podaní Jarmily Kováčovej (Literárne múzeum SNK) a Daniela Žulčáka (Slovenské komorné divadlo), aj spomienky aktérov na túto udalosť tak, ako si ich zapísali do svojich denníkov, alebo ako o nej povedali svojim blízkym.

Historik prof. Roman Holec, uznávaný odborník na hospodárske, sociálne a politické dejiny 19. storočia, v prednáške zhodnotí podmienky, za akých vznikol na mape Európy nový štát Československo. Objasní, aké udalosti tomu predchádzali a detailnejšie sa zameria aj na Martinskú deklaráciu, ktorú 30. októbra 1918, krátko pred 16. hodinou, prijali účastníci stretnutia.

Kým však nastane čas na spomienky, prečítajte si, ako videli prijatie deklarácie Národnie noviny z 31. októbra 1918:
2018-10-31 LM SNK Pocta Martinskej deklaracii Narodnie noviny 19181031 s2
„Dojmy zo shromaždenia" publikované v Národných novinách, Roč. XLIX, 31. 10. 1918, č. 128 B., str. 2

Virtuálna výstava Telegram z Martina ponúkne exkurz do dejín spolupráce Čechov a Slovákov, ktorá sa cielene začala rozvíjať od vzniku Československej jednoty v roku 1896. Chronologický výber najvýznamnejších dokumentov uzatvára Martinská deklarácia a kuriózny príbeh strateného telegramu, ktorým Matúš Dula 30. 10. 1918 podvečer informoval Národný výbor česko-slovenský v Prahe o rozhodnutí Slovákov.

2018-10-31 LM SNK Pocta Martinskej deklaracii pozvanka

Telegram Matúša Dulu adresovaný Národnému zboru v Prahe, odoslaný z Martina 30. 10. 1918, Literárny archív SNK

Program vytvorenia spoločného štátu Čechov a Slovákov a rozhodnutie o novom smerovaní Slovákov naplnila v domácich pomeroch Slovenská národná rada 30. októbra 1918 v Martine. Prijatie Deklarácie slovenského národa ostalo najvýznamnejším činom v dejinnom slede druhej Slovenskej národnej rady. Samotný dokument predstavuje jeden zo základných dokumentov zrodu česko-slovenského štátu.

2018-10-31 LM SNK Pocta Martinskej deklaracii Narodnie noviny 19181031 s1

Deklarácia slovenského národa zverejnená v Národných novinách, Roč. XLIX, 31. 10. 1918, č. 128 B., str. 1

Katarína Štefanides Mažáriová
hovorkyňa SNK