60. výročie Literárneho archívu SNK

Martin, 9. septembra 2014 – Slovenská národná knižnica /SNK/ usporiadala seminár pri príležitosti 60. výročia vzniku Literárneho archívu /LA SNK/. Témy, ako postavenie špecializovaných archívov na Slovensku, cesta LA od strojového spracovania až po digitalizáciu či výstava fotografií z histórie, zaujali odbornú verejnosť aj desiatky laických návštevníkov.

LB 2014-09-09 LA SNK 60

Literárny archív je špecializovaným verejným archívom a jedným z oddelení SNK. Je zbierkovým pracoviskom, ktoré získava, eviduje, spracováva, ochraňuje a sprístupňuje rukopisné a fotodokumentačné pamiatky osobností slovenskej kultúry, predovšetkým literatúry a hudby.

„Vo fondoch a zbierkach Literárneho archívu máme viac ako 1,7 milióna literárnych a hudobných rukopisov a fotodokumentov. Sú to zaujímavé a vzácne osobné archívy významných osobností – slovenských spisovateľov, literárnych vedcov, hudobníkov, etnografov, umelcov, historikov či pedagógov. Ide o dokumenty z obdobia od polovice 11. storočia až po súčasnosť. Literárny archív SNK počas šiestich desaťročí svojej činnosti prispel významnou mierou k zachovaniu písomných a fotografických prameňov pre poznanie slovenskej literatúry, hudby a kultúry," uviedla Katarína Krištofová, generálna riaditeľka SNK.

Počiatky Literárneho archívu siahajú do roku 1863, kedy bola založená Matica slovenská, ktorá vyvíjala úsilie o záchranu písomných a obrazových pamiatok národného kultúrneho dedičstva. Až do roku 1954 sa literárne, hudobné a obrazové dokumenty sústreďovali v matičnej knižnici – Bibliotéke. V roku 1954 prijala Slovenská národná rada zákon o Matici slovenskej, čím bola Matica slovenská začlenená medzi štátne kultúrne ustanovizne a poverená starostlivosťou o knižné a rukopisné pamiatky na Slovensku. Na plnenie týchto úloh boli v Matici slovenskej zriadené tri odbory, jedným z nich bol Ústredný literárny archív. V roku 1982 bol jeho názov zmenený na Archív literatúry a umenia. 1. júla 2000 sa stal archív súčasťou novozriadenej Slovenskej národnej knižnice v Martine. Od 1. januára 2013 je premenovaný na Literárny archív.

Miriam Michaela Štefková
hovorkyňa SNK

2014-09-09 LA SNK 1 2014-09-09 LA SNK 2

Príhovor generálnej riaditeľky SNK Kataríny Krištofovej pri otvorení seminára 60 rokov Literárneho archívu a záber z archívneho dokumentu o činnosti Literárneho archívu (na zábere A. A. Baník, ktorý stál na čele LA v 60. rokoch 20. storočia).

2014-09-09 LA SNK 3

Z výstavy Literárny archív vo fotografiách

2014-09-09 LA SNK 4

Bývalí i súčasní zamestnanci Literárneho archívu SNK