Cenu J. M. Hurbana za biografické diela roku 2013 získala Situeta generácie: Osobnosti činohry SND

Martin, 18. júla 2014 – Národný biografický ústav Slovenskej národnej knižnice (SNK) udelil v stredu 16. júla Cenu a prémie Jozefa Miloslava Hurbana za pôvodné odborné diela životopisného žánru vydané v roku 2013.

Podľa riaditeľa Odboru správy a výskumu pôvodných prameňov SNK doc. PhDr. Augustína Maťovčíka, DrSc., je úroveň biografických diel porovnateľná s minulým rokom. Spomedzi stovky evidovaných diel získala Cenu J. M. Hurbana monografia Ladislava Lajcha s názvom Situeta generácie: Osobnosti činohry SND (Bratislava 2013, 584 s.). Dielo mapuje druhú slovenskú činohernú generáciu SND. V diele nechýbajú také osobnosti ako dramaturgovia a režiséri F. Hoffmann, J. Felix, I. Terén, J. Rozner, J. Slivko, J. Jamnický, J. Budský, I. Lichard, M. Kraľovičová, E. Kristínová, M. Gregor a ďalších. Profily sú spracované komplexne a erudovane vo vzájomnej interakcii doby a stavu divadla v danej vývinovej etape, autor sa v nich zameriava nielen na umeleckú činnosť, ale odkrýva aj ľudské kvality, postoje, pohnútky a príčiny konania umelcov v exponovaných situáciách doby. Sú tak prameňom poznania osudov jednotlivých osobností, prinášajú prehľad o ich pôsobiskách a základných inscenáciách, ku ktorým autor na dokreslenie cituje aj recenzie z dobovej tlače.

Prémie J. M. Hurbana získali tri publikácie:
Životopisný slovník pedagógov jezuitského gymnázia v Trenčíne v rokoch 1649 – 1773 od Libora Bernáta (Bratislava 2013, 378 s.) prináša biografické heslá početných pedagógov, pôsobiacich na trenčianskom jezuitskom gymnáziu v týchto rokoch. Abecedne usporiadané heslá sú spracované na základe poznania širokej škály archívnych a tlačených materiálov, starších i najnovších biografických slovníkov a bibliografií. Heslá v prehľadnej štruktúre obsahujú základné životopisné údaje, prehľad štúdia a učiteľského pôsobenie dejateľa, až po evidenciu literárnej činnosti a odkazy na literatúru a pramene.

Pálkovci. Príbeh rodu garbiarskych podnikateľov z Liptova od Zdenka Ďurišku (Martin 2013, 540 s.) predstavuje históriu jedného z popredných slovenských podnikateľských rodov. Monografia komponovaná v prehľadných kapitolách, podrobne a detailne mapuje osudy vyše stovky príslušníkov rodu a ich prepojenie s ďalšími významnými slovenskými rodinami (Stodolovci, Makovickovci, Lackovci ...). Rozsiahly výskum osudov rozvetveného rodu Pálkovcov sa opiera o dobovú i súčasnú odbornú literatúru, dostupné archívne pramene, citované v bohatom poznámkovom aparáte (1046 odkazov), ako aj o viaceré rodinné archívy a poskytnuté informácie od žijúcich členov Pálkovcov i ďalších príbuzných rodín.

Pavol Strauss, hľadač pravdy od Martina Kolejáka (Gelnica 2013, 300 s.) je venovaná Straussovej biografii, udalostiam a okolnostiam, ktoré podstatne ovplyvnili jeho myslenie a rozhodovanie. Poznanie jeho biografie je základom pre pochopenie jeho filozoficko-teologického uvažovania. práve preto, že Strauss sa k jednotlivým témam vracal, no nespracovával ich systematicky, každá kapitola predstavuje jednu tému. Ide pritom o syntézu Straussovho uvažovania o danej téme, zasadenú do rámca filozoficko-teologickej reflexie. Z nich vidieť, že Strauss vo svojom diele odpovedá na mnohé citlivé filozofické či teologické problémy.

Mgr. Zuzana Stančíková, PhD.
manažérka publicity DIKDA zastupujúca hovorkyňa

December 2019