Na webových stránkach Slovenskej národnej knižnice (SNK) používame súbory cookies. Prezeraním týchto webových stránok súhlasíte s ich používaním a ukladaním do Vášho prehliadača. Ďalšie informácie o spôsobe používania súborov cookies nájdete TU.

 

  



Moderné jedlá podľa starých receptov

Martin, 26. októbra 2017  Hoci sa dnes všetci chceme stravovať zdravo a „prejesť sa" do štíhlej línie, ruku na srdce – taký výborný babkin pečený chlebík alebo mamina jablková štrúdľa sú jedlá, ktoré sa občas pokojne obetuje nejaké to kilo navyše. Lebo tej skvelej chuti na jazyku sa nevyrovná žiadna raw torta, avokádová nátierka či puding s chia semienkami. :-) Prijmite naše pozvanie do Slovenskej národnej knižnice (SNK), kde sa propagátorka zdravej výživy a známa amabasádorka Jamieho Oliviera, Janica Lacová, popasuje so 150-ročnými receptami a vdýchne im novú, zdravšiu "dušu".

Kultúra na kopci - Chuťovky z archívu

Tešíme sa na všetkých gurmánov i ochutnávačov, labužníkov i kritikov, ktorí prídu „hore" do Slovenskej národnej knižnice, 16. novembra 2017 o 17. hodine, aby zistili, či sa skutočne dnes dá pripraviť moderné jedlo z kuchárskych kníh, ktoré vyšli napríklad v roku 1870 či 1907 a nachádzajú sa vo fondoch SNK. Ale pritom to nie sú najstaršie kuchárske knihy, ktoré uchovávame.

Tou najstaršou je kuchárska kniha historika a spisovateľa Bartolomea Sacchiho (1421 – 1481), De honesta voluptate et valetudine (o pôžitku a zdraví), ktorá vyšla v Benátkach v roku 1475. Do Uhorska si ju priniesla so sebou druhá manželka Mateja Korvína, vtedy len 19-ročná Beatrix Aragónska, dcéra neapolského Ferdinanda I. A práve nemecký preklad z roku 1542, vydaný v Ausburgu, sa nachádza aj vo fondoch Slovenskej národnej knižnice. Aj napriek tomu, že kniha neobsahuje recepty v takom zmysle, ako ich poznáme dnes, aj tak sa pokladá za prvú kuchársku knihu obdobia humanizmu a renesancie. Obsahovala cenné informácie pre urodzené dámy, ich domácnosť i kuchárov – veď o mnohých ingredienciách a pokrmoch predtým nikdy nepočuli. Dozvieme sa v nej okrem iného aj to, že na kráľovských stoloch sa ocitali jarabice, bažanty, morskí ježkovia, polypy, kalamáre a rôzne iné dobroty. Tie síce 16. novembra pripravovať nebudeme, ale recepty, s ktorými sa Janica rozhodla popasovať, tiež pošteklia chuťové poháriky.

Doplníme ešte, že prvé skutočné kuchárska knihy s receptami začali vznikať v 16. storočí. Vychádzali hlavne v krajinách s kuchárskou tradíciou – vo Francúzsku, Anglicku a Nemecku. Od 18. storočia sa stalo vymýšľanie receptov modernou záležitosťou a mnoho jedál dostalo názov podľa ich „vynálezcov".

Veľkým prekvapením bola v roku 1870 v Budapešti vydaná kuchárska kniha s 1 500 receptami v slovenskom jazyku s názvom Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči — k velikému osohu nie len pre domácu potrebu, ale aj pre hospodárstvo, obsahujúc tie najjednoduchšie, ako i najvyberanejšie jedlá i pre každodenné i mimoriadne skvelé hody. Jej zostavovateľom bol Ján Babilon, budapeštiansky mešťan pôvodom z Gemera, ktorý vlastnil reštauráciu, v ktorej sa varili slovenské jedlá. Babilonova „ľudová kuchárka" obsahuje recepty aj na bankety, radí vegetariánom aj ľuďom držiacim diétu a inšpiráciu v nej hľadala aj Janica na pripravované podujatie: „Tie najstaršie knihy boli pre mňa vždy najväčšou inšpiráciou. Úctivý jazyk, akým sú písané, ale aj múdre a praktické rady, ktoré majú zmysel až dodnes. Len sme na ne akosi zabudli. Je mi potešením, že sa môžem k najstarším receptom vracať práve doma, v Martine, v Slovenskej národnej knižnici. Súčasné aj minulé recepty majú toho veľa spoločného – lásku k potravinám, ale aj k tým pre koho jedlá pripravujeme. Teším sa na všetkých 16. novembra „hore na kopc „i", pripravíme si chutné jedlá inšpirované skvelými receptami našich predkov", hovorí Janica Lacová.

Martinčania si v sídelnej budove na Hostihore môžu vychutnať 16. novembra 2017 tretie a posledné tohtoročné podujatie, ktoré im Slovenská národná knižnica ponúkla v rámci série „Kultúra na kopci." Pre všetky tri podujatia bola vodítkom „kniha" a my veríme, že aj toto posledné bude zárukou príjemne stráveného popoludnia či podvečera. Viac informácií o podujatí Chuťovky z archívu nájdete v Kalendári podujatí SNK.

Katarína Štefanides Mažáriová 
hovorkyňa SNK

2017-11-16 SNK Kultura na kopci Chutovky z archivu plagat 2017-11-16 SNK Kultura na kopci Chutovky z archivu Lacova

Janica Lacová (Foto z knihy S Anetou a Janicou - Čo na srdci, to na jazyku, Vydavateľstvo Fortuna Libri, 2015)


logo dikda katalog gr
logo dikda grlogo online katalog snk new grlogo eiz gr logo slovakiana gr logo zond gr logo dod grlogo mdt online grlogo tak grlogo spytajte sa gr 

logo opis cb   logotyp MKSR sk cb


logo navstevnik cb 1
    logo GIS cb    logo EYCH2018 cb

sn facebooksn googlesn twittersn youtubesn linkedin

Kalendár podujatí SNK

July 2018
pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
Martin, Slovensko
Literárne múzeum SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  24 07 2018
25
Martin, Slovensko
Literárne múzeum SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  25 07 2018
26
Martin, Slovensko
Literárne múzeum SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  26 07 2018
27
Martin, Slovensko
Literárne múzeum SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  27 07 2018
28
Martin, Slovensko
Literárne múzeum SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  28 07 2018
29
30
31
Martin, Slovensko
Literárne múzeum SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  31 07 2018

Navštívte nás

Navštívte SNK a jej múzeá

 

Slovenská národná knižnica
Námestie J. C. Hronského 1
036 01 Martin

 

Google mapa

 

Navštívte aj múzeá SNK

 

Digitálne knižnice

  

logo dikda TEL logo  

 

logo Slovakiana 90     europeana 

logo dikda katalog WDL logo