Re500formácia

V roku 2017 si pripomíname 500. výročie symbolického začiatku reformácie západnej kresťanskej cirkvi. Slovenská národná knižnica (SNK) sa preto rozhodla otvoriť svoje depozity a prostredníctvom autentických historických tlačí a archívnych dokumentov priblížiť verejnosti vplyv reformačných myšlienok a hodnôt na vývoj spoločnosti a kultúry na území dnešného Slovenska. Kolekcia bude súčasťou výstavy Re500formácia, ktorej vernisáž sa uskutoční 6. júla 2017 o 16.30 h v Literárnom múzeu SNK. Záštitu nad ňou prevzala Jeho Excelencia Joachim Bleicker, veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko.

2017-07-06 Re500formacia vystava promo

Dokument s 95 výpoveďami proti odpustkom, ktorý Dr. Martin Luther pribil na bránu zámockého chrámu vo Wittenbergu 31. októbra 1517, spustil lavínu zmien, ktoré navždy poznačili nielen rímsku cirkev, ale aj kultúru a spoločnosť novovekej Európy. Reformačné myšlienky sa začali rýchlo šíriť aj na území Uhorska, a to jednak vďaka rozvoju kníhtlače, jednak aj prostredníctvom uhorských študentov, ktorí študovali priamo u Martina Luthera alebo u jeho nasledovníkov na nemeckých univerzitách.

Slovenská národná knižnica uchováva pomerne bohatú zbierku tlačí a archívnych dokumentov zachytávajúcich historické, spoločenské a kultúrne zmeny, ktorými uhorská spoločnosť prechádzala pod vplyvom šíriacej sa reformácie. Zachytávajú zrod a formovanie Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku. Mapujú rozvoj používania národných jazykov v Uhorsku. Sú svedectvom rozvoja vzdelanosti a školstva. Autentické historické materiály dokumentujú zápas uhorských, často protestantských stavov proti panovníkovi, ako aj následnú systematickú rekatolizáciu uhorskej spoločnosti.

Stáročia prenikali reformačné myšlienky a hodnoty kultivované na nemeckých univerzitách na územie dnešného Slovenska prostredníctvom uhorských študentov vracajúcich sa do vlasti. Boli to práve evanjelici – absolventi štúdií v Nemecku, ktorí tvorili jeden z pilierov národného obrodenia Slovákov v polovici 19. storočia.

Viac informácií o výstave Re500formácia nájdete v Kalendári podujatí SNK.

V súvislosti s výstavou Re500formácia SNK a Veľvyslanectvo Spolkovej republiky Nemecko Bratislava pripravili pre verejnosť panelovú diskusiu s poprednými predstaviteľmi evanjelických cirkví a verejného života v Nemecku a na Slovensku pod názvom Svedomie – rebélia – zodpovednosť. Dedičstvo reformácie v dnešnej Európe (26. júna 2017). Výstavu doplní niekoľko kultúrno-vzdelávacích podujatí SNK.

Autor výstavy: prof. PhDr. Peter Kónya, PhD.
Na scenári a tvorbe katalógu spolupracovali: Mgr. Jana Cabadajová a Mgr. Karin Šišmišová
Výtvarné a grafické spracovanie výstavy a katalógu: Mgr. Art. Peter Liška
Koordinátor projektu: Mgr. Slávka Gulánová, MBA
Fotografie: Mgr. Art. Peter Snadík