• Slovenská národná knižnica - Novinky z produkcie Diár 2019
  • Pierko zo stratených krídiel
  • Slovenská národná knižnica - Novinky v Katalógu Digitálnej knižnice SNK

SNK: Diskusia o dedičstve reformácie v dnešnej Európe

Martin, 27. júna 2017  Aj na Slovensku zanechali myšlienky nemeckého reformátora Martina Luthera hmatateľnú odozvu, ktorá žije v nás už 500 rokov. Do série podujatí, ktoré organizujú cirkevné aj apolitické a kultúrne inštitúcie, sa zapájajú európske mestá a metropoly od Španielska až po Ukrajinu. Slovenská národná knižnica si toto výročie pripomenula 26. júna 2017 diskusiou Svedomie  rebélia  zodpovednosť. Dedičstvo reformácie v dnešnej Európe, ktorú pripravila v spolupráci s Veľvyslanectvom Spolkovej republiky Nemecko.

2017-06-26 Svedomie rebelia zodpovednost panel disk 1

Je prirodzené, že Slovenská národná knižnica, ako národná pamäťová inštitúcia si pripomína výročie vyvesenia 95 téz Martina Luthera v roku 1517 na bránu kostola vo Wittenbergu, čo bol začiatok reformácie. Práve s reformáciou, ako procesom, ktorý zmenil Európu i svet vo všetkých oblastiach života, je spojený rozvoj kníhtlače. Vynález Johanna Gutenberga v roku 1455 totiž pomohol rozšíriť myšlienky na zmeny takou závratnou rýchlosťou po celej Európe!

„Reformácia spolu s renesanciou a humanizmom stáli pri zrode modernej spoločnosti, ktorú dnes v našom civilizačnom okruhu považujeme za prirodzenú a hodnú obrany proti silám, ktoré by ju chceli zboriť a to bez ohľadu na to, či sme veriaci alebo neveriaci, protestanti alebo katolíci, kresťania alebo príslušníci inej viery," uviedla v príhovore Katarína Krištofová, generálna riaditeľka SNK.

2017-06-26 Svedomie rebelia zodpovednost panel disk 2 2017-06-26 Svedomie rebelia zodpovednost panel disk 3

Jej slová potvrdil aj veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko, J. E. Joachim Bleicker. Zároveň vysvetlil, prečo toto podujatie vzniklo práve v spolupráci s SNK. „Slovenská národná knižnica je našim významným partnerom. Nachádza sa tu jediný zachovaný originál Bardejovského katechizmu z roku 1581, ktorý je najstarším slovenským katechizmom a tlačenou knihou na Slovensku a dokazuje úzku prepojenosť Slovákov a Nemcov v histórii. Okrem toho, Martin bol kolískou národného hnutia v 19. storočí, aj slovenský parlamentarizmus sa začal v roku 1861 schválením Memoranda národa slovenského v tomto meste,"uviedol Joachim Bleicker.

2017-06-26 Svedomie rebelia zodpovednost panel disk 9 2017-06-26 Svedomie rebelia zodpovednost panel disk 10

Vzácnymi hosťami z Nemecka boli Marcus Meckel, bývalý člen nemeckého Bundestagu a minister zahraničných vecí v prvej slobodne zvolenej nemeckej vláde po páde Berlínskeho múra a Klaus Rieth z Evanjelickej krajinskej cirkvi vo Württembergu.

2017-06-26 Svedomie rebelia zodpovednost panel disk 12 2017-06-26 Svedomie rebelia zodpovednost panel disk 11

Za slovenskú verejnú a cirkevnú obec prijali pozvanie Martin Bútora, diplomat, sociológ, univerzitný pedagóg, spisovateľ a poradca súčasného prezidenta SR, a Miloš Klátik, generálny biskup Evanjelickej a.v. cirkvi na Slovensku a univerzitný pedagóg.

Námetov na diskusiu bolo mnoho, najdlhšie však medzi hosťami rezonovala téma, čo nás, Európanov spája - na západe a východe, chudobných a bohatých, kresťanov a moslimov; akú má pre nás toto spoločenstvo hodnotu a ako si ho dokážeme zachovať - keď sa, ako sa zdá, zvnútra i zvonku stále viac spochybňuje?

2017-06-26 Svedomie rebelia zodpovednost panel disk 7

Súčasťou slovensko – nemeckého podujatia bolo aj predstavenie samotného jedinečného Bardejovského katechizmu, ktorý vydal David Gudgesel v Bardejove v roku 1581. „Pre Slovákov a SNK je vzácny preto, pretože je to najstaršie prvé kompletné slovacikum. Je to prvá slovenská kniha - teda prvá kniha napísaná slovakizovanou češtinou so silnými slovakizujúcimi prvkami v 16. storočí. Teda zhruba 200 rokov predtým, než Slováci vybojovali uzákonenie spisovnej slovenčiny," uviedla Janka Cabadajová zo SNK počas prezentácie knihy.

2017-06-26 Svedomie rebelia zodpovednost panel disk 5 2017-06-26 Svedomie rebelia zodpovednost panel disk 6

Zákony a uznesenia Žilinskej synody z 30. marca 1610, ktorý sa nachádza v SNK, zas predstavila Karin Šišmišová. „Je to jedinečný rukopis, patriaci medzi najvýznamnejšie archívne dokumenty uložené v LA SNK, vzácny prameň pre pochopenie dejín evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku, prameň, ktorý je zaradený medzi najvýznamnejšie dokumenty slovenskej národnej identity a štátnosti," zhodnotila význam K. Šišmišová.

2017-06-26 Svedomie rebelia zodpovednost panel disk 14

Okrem diskusie o tom, ako reformácia dodnes vplýva na hodnoty Európanov - bez ohľadu na vieru a konfesiu – si 500. výročie reformácie predstaví SNK aj pripravovanou výstavou Re500formácia, ktorej vernisáž sa uskutoční 6. júla 2017 a samotná výstava potrvá do 18. novembra 2017.

Zostrih z panelovej diskusie na tému dedičstva reformácie v dnešnej Európe, ktorú pri príležitosti 500. výročia reformácie zorganizovala SNk a Nemecké veľvyslanectvo Bratislava nájdete v sekcii Videogaléria.

Viac informácií o podujatí nájdete v Kalendári podujatí SNK alebo na http://t1p.de/ffga

Katarína Mažáriová
hovorkyňa SNK

foto: D. Vojtková, SNK