Na webových stránkach Slovenskej národnej knižnice (SNK) používame súbory cookies. Prezeraním týchto webových stránok súhlasíte s ich používaním a ukladaním do Vášho prehliadača. Ďalšie informácie o spôsobe používania súborov cookies nájdete TU.

 

  

  • Slovenská národná knižnica - Online katalóg SNK
  • Slovenská národná knižnica - Neznáme príbehy
  • Slovenská národná knižnica - Novinky v Katalógu Digitálnej knižnice SNK
  • SNK, SND - Hviezda zo severu - výstava


Mamám, mamičkám, mamulienkam ...

Možno viete, možno nie, ale my Vám radi pripomenieme, že dnes je Medzinárodný deň matiek. Ide o sviatok, ktorý má v histórii dlhú tradíciu, sviatok matiek sa totiž oslavoval už v antickom Ríme. Už vtedy básnici ospevovali matku všetkých bohov - bohyňu Rheu.

My si dnes pripomenie všetky mamy, mamičky a mamulienky slovami slovenských básnikov. Výber nasledujúcich básničiek Vám ponúkne veršíky pre maličkých aj vyznania veľkých literátov. Nech Vás inšpirujú, aby ste nezabudli svojej mame povedať milé slovíčko ...

novinky 2014-05-11 Matka Galanda

Mikuláš Galanda, Matka

Ján Smrek 
Kytička fialiek

(Kytička pre mamičku, s. 15)

Prečo ste dnes, milé stráne,

fialkami rozvoňané?

Ty to nevieš, odpovedia,

Veď aj fialky to vedia.

A čo vedia? Povieme ti.

Vedia, že chcú na jar deti,

Ktoré ľúbia svoje mamy,

vyznať im to fialkami.

 

Jozef Kráľ 
Mamičke

(Kytička pre mamičku, s. 11)

Ešte mám len štyri rôčky,

robím iba malé krôčky,

ale to už dobre viem,

aký je dnes vzácny deň. Táto malá kytička

je pre teba, mamička!

Keď si ľahnem do postieľky,

dám ti ešte božtek veľký.

 

Mária Ďuríčková

Krásny svet

(Mamičke, s. 43)

Mäkká je trávička,

vonný je kvet,

jasná je hviezdička,

sladký je med,

dobrá je mamička,

bozkám ju na líčka.

 

Elena Čepčeková

Ľúbim ťa

(Zrkadielka, s. 40)

Ľúbim kvety, ľúbim vtáčky,

každú hračku maličkú,

lež najväčšmi zo všetkého

ľúbim svoju mamičku.

 

Elena Čepčeková

Mamičke

(Zrkadielka, 1987, s. 40)

Maľujem, maľujem

krásny kvet.

Taký kvet nevidel

ešte svet.

Maľujem, maľujem,                           

ako viem,

mamičke tento kvet

zanesiem.

 

Krista Bendová

Nevädza

Pekný kvietok v poli žije,

ako nebo belasý je.

Prídu deti popásť husi,

modrý kvietok odtrhnú si,

potom deti maličké

dajú kvietok mamičke.

 

Milan Rúfus
Plachá modlitba za matkino srdce

(Nové modlitbičky, 1994)

Keby som videla

v najskrytejšom sníčku,

kde na zemi je toľko dobrých slov,

zložila by som z nich modlitbu za mamičku.

veď ona sama je už modlitbou. ...

 

Pavol Országh – Hviezdoslav

Priadka

 Na lavičke, čo podľa pece vinie

 sa polokruhom (v izbách na dedine

 to útulok, kam skromnosť údy skladá),

 tam sedáva, kým zimy trvá vláda:

 ústreším ciagle, dvorom nakydanô

 však snehu, ledva prehrnúť ho ráno —;

 tam sedáva, a znajúc ženy údel,

 že znamená ho najvlastnejšie kúdeľ,

 od predsvitu, až keď už noc je dávna,

 si pradie, súce nite neúnavná,

 jak matróna by pilná v Ríme starom ...

 

Bibliografia:

HVIEZDOSLAV – Országh, Pavol. 1964. Oráč a kosec. Bratislava : SVKL, 1964. 220 s.

Kytička pre mamičku. 1973. Zostavila Lucia Dočolomanská. Bratislava : LITA, 1973.

Kolektív autorov. 1987. Zrkadielka. Bratislava : Mladé letá, 1987.

Mamičke. 1998. Zostavila Ľubica Kepštová. Bratislava: SPN, 1998. ISBN 8008019328. 58 s.

RÚFUS, Milan. 1994. Nové modlitbičky. Bratislava : Mladé letá, 1994. ISBN 8006005508. 67 s.

 

 


logo dikda katalog gr
logo dikda grlogo online katalog snk new grlogo eiz gr logo slovakiana gr logo zond gr logo dod grlogo mdt online grlogo tak grlogo spytajte sa gr 

logo opis cb   logotyp MKSR sk cb


logo navstevnik cb 1
    logo GIS cb    logo EYCH2018 cb

sn facebooksn googlesn twittersn youtubesn linkedin

Kalendár podujatí SNK

May 2018
pon uto str štv pia sob ned
1
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  01 05 2018
2
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Dátum :  02 05 2018
3
Bratislava, Slovensko
UKB
Slovenská národná knižnica, Univerzitná knižnica v Bratislave a Univerzitná [...]
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Dátum :  03 05 2018
4
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Dátum :  04 05 2018
5
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Dátum :  05 05 2018
6
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Dátum :  06 05 2018
7
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Dátum :  07 05 2018
8
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Dátum :  08 05 2018
9
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Dátum :  09 05 2018
10
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Praha, Česko
Praha, Česká republika
Navštívte prezentačný stánok SNK na najväčšom knižnom veľtrhu a literárnom festivale v [...]
Dátum :  10 05 2018
11
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Praha, Česko
Praha, Česká republika
Navštívte prezentačný stánok SNK na najväčšom knižnom veľtrhu a literárnom festivale v [...]
Dátum :  11 05 2018
12
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Praha, Česko
Praha, Česká republika
Navštívte prezentačný stánok SNK na najväčšom knižnom veľtrhu a literárnom festivale v [...]
Dátum :  12 05 2018
13
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Praha, Česko
Praha, Česká republika
Navštívte prezentačný stánok SNK na najväčšom knižnom veľtrhu a literárnom festivale v [...]
Dátum :  13 05 2018
14
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Dátum :  14 05 2018
15
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Dátum :  15 05 2018
16
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Dátum :  16 05 2018
17
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Brodzany, Slovensko
Slovanské múzeum A. S. Puškina
Slovenská národná knižnica - Slovanské múzeum A. S. Puškina pozýva milovníkov histórie a [...]
Martin, Slovensko
SNK
Podujatie pre študentov stredných škôl zamerané na oboznámenie sa s možnosťou dať si [...]
Dátum :  17 05 2018
18
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Martin, Slovensko
SNK
Food Revolution Day 2018 v SNK 18. máj 2018, 09.00 - 15.00 h, Slovenská národná [...]
Ružomberok, Slovensko
Kultúrny dom Andreja Hlinku
Slovenská národná knižnica Vás pozýva na výstavu Hviezda zo severu* *Bjørnstjerne [...]
Dátum :  18 05 2018
19
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  19 05 2018
20
21
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  21 05 2018
22
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica
Veľvyslanectvo Čínskej ľudovej republiky v SR Vás [...]
Dátum :  22 05 2018
23
Bratislava, Slovensko
UKB
Slovenská národná knižnica, Univerzitná knižnica v Bratislave a Univerzitná [...]
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  23 05 2018
24
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Martin, Slovensko
SNK
UPOZORNENIE Katalogizačné pravidlá RDA - Metodika popisu elektronických dokumentov... - [...]
Dátum :  24 05 2018
25
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  25 05 2018
26
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  26 05 2018
27
28
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  28 05 2018
29
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  29 05 2018
30
Martin, Slovensko
Literárne múzeum SNK
Slovenská národná knižnica
Vás pozýva na prezentáciu knihy [ne]známe príbehy Osem [...]
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  30 05 2018
31
Bratislava, Slovensko
Slovenské národné divadlo
Slovenská národná knižnica  Veľvyslanectvo Nórskeho kráľovstva v Slovenskej [...]
Martin, Slovensko
SNK
Slovenská národná knižnica pozýva malých aj veľkých na výstavu  Rozprávky nielen [...]
Dátum :  31 05 2018

Navštívte nás

Navštívte SNK a jej múzeá

 

Slovenská národná knižnica
Námestie J. C. Hronského 1
036 01 Martin

 

Google mapa

 

Navštívte aj múzeá SNK

 

Digitálne knižnice

  

logo dikda TEL logo  

 

logo Slovakiana 90     europeana 

logo dikda katalog WDL logo